التصنيفات
healthblog

Какво да очаквате от операция на артрит

Какво да очаквате от операция на артрит

Ако артрит причинява сериозни увреждания на ставите, човек може да изисква операция. Хирургията на артрит може да помогне за фиксиране или замяна на увредена става, намаляване на болката и подобряване на начина, по който функционира съвместната.

Артритът е името за възпаление или подуване на става. Повече от 100 вида артрит засягат ставите, околните тъкани и други съединителни тъкани.

Общите лечения за артрит включват противовъзпалителни лекарства, физикална терапия, трудова терапия, помощни средства и нефармакологични терапии.

Ако стандартните лечения не работят или ставите стават твърде повредени, може да е необходима операция на артрит.

Тази статия обсъжда различните видове операция на артрит и техните ползи. Той също така разглежда някои алтернативи на операцията.

Ползите от операцията

Артрит операция има много ползи, включително:

 • Намаляване на болката в ставите
 • Подобряване на съвместната функция
 • Предотвратяване на по-нататъшно увреждане на ставите
 • Помощ на човека да намали употребата на противовъзпалителните лекарства
 • Подобряване на мобилността
 • Подобряване на ежедневното функциониране
 • Подобряване на качеството на живот
 • Забавяне на нуждата от по -интензивна операция, като например заместване на ставите

Артроскопия

При извършване на артроскопия, хирургът прави малък разрез в близост до ставата. След това те поставят мъничка камера и специализирани инструменти за фиксиране на малки сълзи в меката тъкан в ставата.

Артроскопията е често срещано лечение на артрит в коляното, тазобедрената става, рамото и други стави.

Хирургът може също да използва артроскопия за отстраняване на увредения хрущял и връзки, както и счупени парчета хрущял, които плават в ставата.

Фондация за артрит не препоръчва използването на артроскопия за лечение на a Вид артрит, наречен остеоартрит. В него се посочва, че артроскопията на коляното рядко облекчава болката и че когато го направи, облекчението често е краткотрайно.

Научете повече за артроскопията на коляното.

Съвместно преобразуване

Възстановяване на ставите включва замяна на част от ставата. Хирургът ще премахне повредена част от ставата и ще го замени с имплант.

Това е алтернативно лечение на тотална заместител на ставата.

По време на операцията на колянната става за повторно извличане, хирургът, хирургът ще премахне едно от трите отделения на коляното. След това те ще заменят това с имплант.

Когато извършва операция за възстановяване на тазобедрената става, хирургът ще замени гнездото на ставата с метална чаша. След това те могат да прекроят повредената топка на тазобедрената става и да я ограничат с метален, купол с форма на купол.

Тази операция може да намали правилно болката в ставите и да помогне на ставата да функционира правилно.

Остеотомия

Остеотомията означава „рязане на костта.“ По време на тази процедура хирургът ще премахне парче кост или ще добави клин от кост в близост до повредена става.

Остеотомията на коляното може да помогне на човек, който има щети от едната страна на коляното. Процедурата може да измести теглото си от увредената страна на ставата, за да помогне за намаляване на болката и подобряване на функцията на коляното.

остеотомията на тазобедрената става може да коригира несъответствието на костите в ставата, известна като дисплазия на тазобедрената става, която често се случва in early life.

According to the Arthritis Foundation, an osteotomy can halt joint damage and delay the need for a joint replacement for 10–15 years.

Synovectomy

Лимовата тъкан на ставите се нарича синовиум. Възпалителният артрит може да причини възпален или да расте твърде много синовият, което може да повреди околния хрущял и ставите.

По време на синавектомия хирургът премахва повечето или целия възпален синовий. Те могат да извършат тази процедура чрез открита операция или артроскопия.

Синовектомия може да помогне чрез:

 • Намаляване на болката в ставите
 • Намаляване на локалната тъкан и костната кост Увреждане
 • Подобряване на функция на ставите
 • Помагане на човека да намали употребата на противовъзпалителните лекарства

Въпреки това, има вероятност отворена синавектомия ще ограничи обхвата на движението на човека и ще осигури само временно облекчаване на болката.

Според Фондация за артрит, артроскопската синавектомия е по -евтина алтернатива с по -малко усложнения.

Артродеза, или сливане

Ако човек има тежко увреждане на ставите поради остеоартрит или възпалителен артрит, може да изисква артродеза или операция на сливане.

По време на тази процедура по време на тази процедура , хирургът ще използва хардуер, като щифтове, плочи или пръчки, за да се присъедини към две или повече кости. Те могат да се присъединят към костите в глезена, китката, палеца, пръста или гръбначния стълб, за да направят една непрекъсната става.

След операцията костите могат да растат заедно и да заключат ставата на място с течение на времето.

Тази операция може да подобри силата на ставата и да намали болката в ставите.

Резултатите от процедурата трябва да продължат цял ​​живот, въпреки че може да се налагат ревизии по повод.

Потенциалните недостатъци са, че сливането на ставите може да намали обхвата им на движение и гъвкавост, като същевременно променя биомеханиката си. Тези ефекти могат да поставят допълнителен стрес върху околните стави и да доведат до дългосрочна болка и развитието на артрит в други области на тялото.

Общо заместване на ставите или обща ставна артропластика

По време на тотална подмяна на ставите (TJR), хирургът ще премахне части от артритна или повредена става и ще ги замени с протеза.

Протезата може да бъде метал, пластмаса или керамика и ще повтори The Prosthesis може да бъде метал, пластмаса или керамика и ще повтори The Replate the Движението на здрава става.

подмяната на тазобедрената става и коляното е най -често срещаните операции на TJR. Хирургът обаче може да извърши тази процедура на други стави, включително глезена, китката, рамото и лакътя.

TJR е безопасна и ефективна процедура, която може да се възползва от човек чрез:

 • Намаляване на болката в ставите
 • никозеро таблетки цена Подобряване на мобилността
 • Подобряване на ежедневното функциониране
 • Засилване на качеството на живот

Научете повече за хирургията за заместване на тазобедрената става за ревматоиден артрит.

Минимално инвазивен TJR

Минимално инвазивният TJR е подобен на обикновения TJR, но включва по -къси разреди. Хирургът също реже и повторно прикрепва по -малко мускули.

Тази процедура все още включва рязане и отстраняване на костите и добавяне на импланти.

Според фондацията за артрит, минимално инвазивният TJR води до по -малко болка, по -малко време в болницата и по -бързо, и по -бързо Възстановяване от обикновен TJR.

Ревизия на ставите

Ако човек има изкуствена става или имплант в ставата си, то може да се носи с течение на времето. Повечето импланти могат да издържат 15-20 години, но ако човек получи такъв като млад, в крайна сметка може да изисква нов.

Съвместната ревизия е процедура, която има за цел да премахне повреден имплант и да замени то с нов.

Тази процедура има няколко предимства, включително:

 • облекчаване на болката
 • Подобряване на подвижността
 • Укрепване на ставата
 • Подобряването на координацията

Ревизиите често са по -сложни и по -малко успешни от първоначалната операция за подмяна на ставите. Това може да означава, че пълното облекчаване на болката и връщането към пълната функция може да не е възможно.

Въпроси, които да зададете преди операция на артрит

Преди човек да се подложи на операция на артрит, може да пожелае да поиска Техният хирург Някои от тези въпроси:

 • Какъв е процесът за приет в болницата?
 • Какъв тип анестезия ще използвате?
 • Колко дълго ще продължи операцията?
 • Колко дълго ще отнеме възстановяването?
 • Как ще управлявам болката след операцията?
 • Какво ще покрие застраховката за операция и рехабилитация?

Усложнения

операцията на артрит могат да доведат до няколко усложнения.

В някои случаи операцията може да не е успешна, което означава, че човекът може да не почувства ползите от процедурата.

операции, които не са успешни, може да ограничи обхвата на движението около засегнатата става. Те също могат да осигурят само временно облекчаване на болката.

Други усложнения на операцията на артрит включват:

 • Болка
 • Инфекции
 • Кръвни съсиреци
 • Наранявания към съдове и нерви
 • Скованост в ставата
 • Бавно изцеление

Алтернативи на хирургията

Човек с артрит може Помислете за други, нехирургичните възможности за лечение.

Други лечения за артрит включват:

 • Физикална терапия и упражнения за укрепване на мускулите
 • лекарства, включително облекчаване на болката и улесняване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката и облекчаване на болката anti-inflammatory drugs, such as nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), corticosteroid injections, disease-modifying antirheumatic drugs (DMARDs), and biologics
 • the use of mobility aids, such as crutches or canes
 • Използването на съвместни опори, като брекети
 • Промените в начина на живот, които могат да включват отслабване, да станат по -активни и да се избягват дейности, които поставят добавен стрес върху засегнатите стави

outlook

Успешната операция на артрит може да намали болката в ставите, да подобри звънене e на движение и подобряване на качеството на живот.

Хирургията може също да намали вероятността на човек да изисква по -интензивна операция в бъдеще и да предотврати по -нататъшно увреждане на ставите и костите.

Резюме

Някои хора с артрит могат да изискват операция. Хирургията на артрит може да помогне за поправяне или замяна на повредена става. По този начин това може да намали болката и да подобри начина, по който засегнатите съвместни функции.

Има различни видове операция на артрит, включително артроскопия, възстановяване на ставите, остеотомия и TJR.

След операцията, човек може да изпита временна болезненост и ограничено движение, но тези проблеми трябва да Решете навреме.

Човек може също да пожелае да се подложи на физическа терапия, за да укрепи мускулите и да осигури допълнителна подкрепа на ставите си след операция.

 • Ревматоиден артрит
 • кости /Ортопедия

Contents