Екзема по време на бременност: Какво да знаят

Екзема по време на бременност: Какво да знаят

Хората с екзема могат да изпитат пламъци по време на бременност или могат да открият, че симптомите им изчезват напълно. Хората, които нямат екзема, могат да развият симптоми в резултат на бременността.

екземата е чадър термин за няколко кожни състояния, които могат да причинят промени в цвета, сърбеж и възпаление. Хората от всички възрасти могат да получат екзема, от бебета до възрастни възрастни. Честите видове екзема включват атопичен дерматит, контактен дерматит и себореен дерматит.

Някои хора, които имат общ тип екзема, могат да изпитат промяна в симптомите си по време на бременност. Други хора могат да развият екзема по време на бременност.

Колко често е екземата по време на бременност?

Повече от 31 милиона американци имат някаква форма на екзема. Не е ясно колко хора развиват екзема по време на бременност, но по-старите изследвания предполагат, че екземата представлява една трета до половината от всички случаи на дерматит по време на бременност.

Според Националната асоциация на екземата, жените са по-вероятни да изпитате екзема, отколкото мъжете. Той е почти еднакво често срещан при хора от всички цветове, раси и етноси на кожата. Въпреки това, той е малко по -често при коренните американци и азиатските или тихоокеанските острови.

Видовете екзема за бременност

бременността влияе различно на екземата от човек на човек. Въпреки това, чадърният термин „атопично изригване на бременността“ (AEP) обикновено се отнася до дерматитни пламъци, които се появяват по време на бременност.

Това включва пламъци при хора, които вече са имали общи видове екзема, като например атопичен дерматит преди да забременеете. Те могат да изпитат временно влошаване на симптомите или симптомите могат временно да се подобрят.

В други случаи AEP може да означава дерматит при избухване при човек, който обикновено няма екзема. Това може да е атопичен дерматит, но може да бъде и други състояния като пруриго на бременността или сърбежния фоликулит на бременността.

Те обикновено отминават след раждането. Във всички случаи обикновено е резултат от временно въздействие на бременността върху имунната система.

По -рядко, бременното лице може също да развие по -тежки симптоми на други видове екзема или дерматит, като дерматит на везикуларен ръчен, който е известен още като дишидротична екзема.

Научете повече за кожни обриви по време на бременност.

Симптоми

Докато симптомите на екзема могат да бъдат болезнени и неудобни, екземата не е опасна за бебето и не е заразна.

Симптомите на екзема могат да включват:

 • Сърбежната кожа
 • Груби или люспести пластири, които могат да излеят или кората
 • кожата Това е сухо, чувствително или възпалено

По -голямата част от хората с екзема по време на бременност ще развият лезии върху гънките на ставите, като лакти, колене и глезени. Около една трета ще развие лезии на багажника или крайниците си.

За хора със светло цвят кожа, екзема петна могат да изглеждат червени и възпалени. За хора с по -тъмна кожа екземата може да направи кожата да изглежда пепелна или сива. Някои пластири могат да изглеждат по -тъмни от околната кожа или имат кафяв или лилав оттенък.

Някои хора имат всички тези симптоми, докато други може да имат само няколко. Също така, симптомите могат да варират по тежест.

Някои хора имат тежки симптоми, които им пречат да извършват някакви ежедневни дейности, докато други намират симптомите си, са много леки и не са притеснителни.

Научете за екзема върху цвят на кожата.

Лечението

лечение на екзема по време на бременност може да бъде предизвикателство. Това е така, защото много от лекарствата могат да навредят на развиващия се плод. Това може да зависи и от вида https://harmoniqhealth.com/ на екземата, която човек има.

Има няколко сравнително безопасни варианта, включително:

 • Леки до умерени локални стероиди: изглежда, че леките до умерени стероидни кремове са безопасни за използване по време на бременност. Те могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и други симптоми, когато се прилагат върху засегнатата кожа.
 • Орални антихистамини: Тъй като човек с AEP може да има свръхактивна имунна система, антихистамините могат да помогнат. Лекарите обикновено предписват лоратадин (кларитин) или цетиризин (Zyrtec).
 • Ултравиолетово В: Някои изследвания показват, че UVB светлината е помогнала за намаляване на симптомите на екзема, особено когато стероидите не са били ефективни. Подобно на локалните стероиди, UVB светлината е безопасна по време на бременност.

Когато тези лечения не са ефективни, други опции включват:

 • По -силни локални стероиди
 • Орални стероиди
 • Циклоспорин и други лекарства, които потискат имунната система

Преди да започнат някое от тези лекарства, е важно хората да провеждат подробна дискусия с лекар за рисковете и ползите от приемането им по време на бременност.

Какво да избегне

Бременното лице трябва напълно да избягва определени лечения. Те включват метотрексат, psoralens плюс UVA (PUVA) и токтино (Alitretinoin).

В допълнение, докато самата екзема не влияе на плодовитостта, човек ще трябва да спре тези лекарства, ако се опитва да замисли да възприе Премахнете всеки потенциален риск за ембриона. Това може да се разпростира и върху партньора, който няма да носи бременността.

Човек, който вече има екзема и забременее или някой, който се опитва да замисли, трябва да говори с лекар за лекарствата, които приемат възможно най -скоро. След бременността човек, който се кърми, може също да се наложи да избягва тези лекарства.

домашни средства

домашните средства могат да бъдат много ефективни при управлението на някои от дискомфортите, свързани с екземата.

Някои домашни средства, които човек може да опита да включва:

 • Овлажняването: Редовно използването на овлажнители и емолиенти е от решаващо значение при лечение на екзема. Изберете нежен, без аромат и хипоалергенски лосион.
 • Вземане на топли душове: Горещите душове могат да изсъхнат кожата. Вместо това преминете към хладка вода и овлажнете веднага след като излезете от душа или банята.
 • Носете облекло за прилепване: Избягвайте да носите нещо твърде стегнато или прилепващо. Тесните дрехи могат да се държат в топлина и да дразнят кожата. Човек може също да избира естествени влакна, като памук.
 • Избягване на сурови сапуни или почистващи препарати: тези продукти могат да влошат екземата. Превключете към органични и нежни, които са хипоалергенни. В допълнение към измиването на сапун и тяло, човек с екзема може също да пожелае да използва по -нежни почистващи препарати, грим продукти и парфюми.
 • Останете хидратирани: Освен че сте здравословни за тялото и отглеждането на бебе, достатъчно пиене на достатъчно Водата е от съществено значение за доброто здраве на кожата. Той поддържа кожата мека и може да намали симптомите на екзема.

Естествени лекарства

Някои хора избират да използват естествени лекарства, за да контролират симптомите си, включително:

 • Кокосово масло: Кокосовото масло е естествен овлажнител, който е известно, че намалява възпалението. Хората могат да го използват като лосион и да го прилагат директно върху раздразнена или сърбеж на кожата.
 • Диетични промени: Някои храни могат да увеличат възпалението в организма, включително кожата. Ако човек желае да използва диетични промени, за да предотврати избухването на екзема, елиминирането на млечни продукти и глутен може да бъде добро място за стартиране. Също така, яденето на предимно цели, непреработени храни е добър съвет за всеки, особено бременни хора.
 • Пробиотици: Има здравословни щамове от бактерии по цялото тяло, включително кожата и червата. Пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване на екзема при някои бременни хора, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди тази връзка.

медицински сестри

За някои хора избухването на екзема продължават след раждането на раждането след раждане. Други хора развиват екзема на или около гърдата и зърното, особено ако се кърмят.

овлажнителите и леките до умерените стероиди обикновено могат да лекуват симптомите. Важно е да се измие лекарствата преди следващото хранене.

Често задавани въпроси

Въпросите за лечение и грижа за екзема по време на бременност са често срещани. Следното може да помогне да се отговори на някои притеснения.

Може ли бременността да ви даде екзема?

Промените в тялото по време на бременност могат да направят кожни състояния, като например екзема. Промените в хормоните могат да повлияят на баланса на клетките в тялото, които защитават кожната бариера. Когато това се случи, имунните клетки могат да започнат да атакуват кожни клетки. Това може да доведе до екзем.

Какъв крем мога да използвам за екзема, когато е бременна?

Лечението на екзема по време на бременност може да бъде предизвикателство. Той трябва да бъде ефективен за човека с екзема, но безопасен за развиващия се плод. Човек обикновено използва овлажняващи кремове и емолиенти като немедицирана опция. Те обаче може да се наложи да приемат локални кортикостероиди, като хидрокортизон и бетаметазон, които също са безопасни за използване. Ако тези опции не работят, лекарят може да предпише UV светлинна терапия, други локални стероиди или циклоспорин а.

Екземата за бременността отива ли?

Хората, които развиват екзема по време на бременността, могат да Не изпитвайте симптоми след раждане. Състоянието обаче може да се върне при бъдеща бременност или след раждането на детето. Ако човек покаже симптоми на екзема след раждането на дете, може да се нуждаят от по -силни лечения, ако или когато не кърмят.

Мога ли да използвам лечение на екзема, докато кърмите?

Хората С екзема, които също се кърмят, могат да използват някои лечения на екзема. Те обаче ще трябва да бъдат предпазливи от излагането на бебето. Някои овлажнители и емолиенти са безопасни за използване, но стероидите или други локални лечения може да не са. Консултацията с лекар може да помогне на човек да разбере кога и как да използва лечение на екзема, докато се кърми.

Резюме

Макар и неудобно, екземата по време на бременност не е опасна нито за родител, нито за бебе.

Има много възможности за лечение, но е от съществено значение за бременните хора, нито за тези, които се опитват Да се ​​схваща да говори с лекар за това кои варианти са безопасни за тях.

 • Атопичен дерматит/екзема
 • Бременност/акушерство
 • Здравно здраве на бременността

Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents